Het voorbereiden van een training verloopt niet altijd even vlot. Een langdurige revalidatie dreigt soms in veelvuldige herhaling te vervallen. Dag in dag uit dien je jouw sporters nieuwe en uitdagende opdrachten aan te bieden om hen blijvend te ontwikkelen. Even inspiratieloos? Geen nood! De Direction van Ledsreact is dé innovatieve tool die dat probleem verhelpt.
Innovatie inspiratie
Blessurepreventie en functionele training: de hot topics binnen de sportwereld anno 2017. Training dient meer dan ooit in relatie te zijn met hetgeen waarvoor je traint. Men traint de specifieke eigenschappen, afhankelijk van de welbepaalde sporttak. De revalidatie dient zo nauw mogelijk aan te sluiten bij de return-to-play. Dat maakt het gebruik van de Direction ook in individuele situaties interessant. Verscheidene sportclubs- en verenigingen testten deze tool al uit. Onlangs kregen wij, Trainerz, de kans om de Direction ook uit te testen binnen de kinesitherapieruimte.
Sportspecifiek revalideren
Wist je dat? Oprichters Koen Vercauteren en Mathias Segers sleepten met Ledsreact al verscheidene prijzen in de wacht. De Direction werd onder meer bekroond als meest innovatieve uitvinding op de Sports ID Marathon, uitgaande van de Universiteit Gent en werd tweede op de Global Student Entrepeneur in Berlijn. Internationaal veroverden ze meerdere sportliefhebbers op de Virginia Tech Competion in de Verenigde Staten van Amerika.
Sporters lopen een groter risico op blessures juist omwille van het feit dat ze aan sport doen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het aantal letsels hoger is tijdens een wedstrijd in vergelijking met een training. De intensiteit is hier namelijk veel hoger.
Bij het oplopen van een blessure is de sporter na enkele revalidatiesessies wellicht in staat om de oefeningen tot een goed einde te brengen. Probleem is echter dat deze oefeningen nog te vaak in een te veilige situatie uitgevoerd worden. Dit is in contrast met een wedstrijd. Hierbij dient de atleet rekening te houden met meerdere variabele factoren (vb. de richting die de bal uitgaat, de reactie van de tegenstander, …) die bovendien snel in de tijd veranderen. De Direction stimuleert een snelle decision-making, nodig voor het uitvoeren van een correcte actie binnen de korte tijdspannes waaruit de wedstrijd bestaat. Dankzij de Direction kan je de sporter een revalidatie aanbieden die meer aansluit bij het hogere wedstrijdtempo.
Simple as that
Omwille van praktische redenen is het niet altijd even gemakkelijk een spelsituatie na te bootsen. Zo beschikken vele kinesitherapeuten slechts over een beperkte oefenruimte. Door gebruik van de Direction hoef je helemaal niet over een groot sportveld te beschikken. De sporter kan ook individueel zijn/haar wedstrijdniveau verbeteren. Deze wordt geïnstrueerd richting de Direction te lopen. Dit kan op verschillende manieren. Aan de hand van sensoren detecteert het toestel de naderende sporter. Wanneer de atleet het toestel bijna bereikt, wordt een richting aangegeven door middel van vier gekleurde leds. Vervolgens verandert de sporter van richting afhankelijk van de opgelichte led.

Foto: volleyballer oefent correcte landingstechniek op één been na voorste kruisbandletsel
Doordat de sporter niet op voorhand weet welke led zal oplichten, sluit deze oefening meer aan bij een wedstrijdsituatie. Het is niet de therapeut die de richting dient toe te roepen maar de atleet die moet reageren op wat hij/zij ziet, net zoals in een wedstrijd. De sporter leert oefeningen op korte tijd correct uit te voeren en de reactiesnelheid in het bijzonder wordt getraind.
The game is on
“Dit is een hele leuke variatie op de standaardoefeningen tijdens mijn enkelrevalidatie.” – H.D.
Het gebruik van deze slimme tool zorgt voor variatie in training. Het stimuleert het competitieve gevoel en houdt de motivatie op peil. Kinderen beseffen niet langer dat ze aan het oefenen zijn. Een bezoek aan de kinesitherapeut is plots veel leuker dan gedacht. Revalideren is opnieuw fun en uitdagend! Met het indrukken van slechts enkele knoppen kan de training zo van start gaan.