Tips voor de perfecte armspieren training


De armspieren zijn vaak de eerste spieren die getraind worden. Logisch, want met sterke armen geraak je al een heel eind verder. De realiteit is echter dat veel sporters deze spieren niet correct trainen, met alle gevolgen van dien: je boekt lang niet de vooruitgang die je zou willen boeken, en mogelijks krijg je zelfs blessures als gevolg van een foute trainingstechniek.

Hier volgen enkele veelgemaakte fouten bij het trainen van je armspieren.

Start altijd met een goede opwarming

Begin niet met gewichten te sleuren zonder opwarming. Loop bijvoorbeeld eerst 10 minuutjes los op een cross trainer, gevolgd door het voorzichtig loszwaaien van de armen. Correct opwarmen kan ook door gedurende 4-6 minuten de biceps oefeningen uit je routine te doen met zeer lichte (of zelfs geen) gewichten.

Let op je tempo

Des te trager het tempo, des te effectiever de oefening. Je spier blijft hierdoor langer opgespannen en moet daardoor harder werken. Een algemene richtlijn: probeer de opspannende beweging in +- 1 seconde uit te voeren, voor de losssende beweging voorzie je ongeveer 2 seconden.

Let op je houding

Let erop dat de rest van je lichaam zo statisch mogelijk blijft. Houd je rug recht en maak geen springbewegingen bij iedere set. Niets is slechter dan je rug achterover buigen om die zware gewichten toch naar boven te krijgen.

Neem niet teveel gewicht

We begrijpen dat het stoer is om met zware gewichten te paraderen in de fitness. Wat minder hooi op je vork nemen kan echter geen kwaad. Voer liever je oefening correct uit, aan een correct tempo, met wat minder gewicht. Hierdoor zal je spier veel harder getraind worden en zal je sneller resultaat boeken.

Zorg voor voldoende variatie

Zowel de bovenarm als onderarm bestaat uit veel verschillende spieren. Zorg daarom dat je een gevarieerd trainingsschema hebt, met verschillende soorten armoefeningen. Concentreer je niet alleen op de grote biceps & triceps spieren in je bovenarm, maar ook op de kleinere spieren in je arm, zoals de brachialis, getraind worden. Deze spieren kunnen heel belangrijk zijn om je arm een solide aanblik te geven.

Doe niet te zot: train niet te veel

Doe niet teveel oefeningen voor je biceps. Voorzie een 4-tal verschillende oefeningen. Beperk je voor elke oefeningen tot 4 series van max. 8 à 12 sets per keer. Twee keer per week je biceps trainen is al een zeer mooi begin.

Blijf volhouden!

Het volstaat niet om zomaar even een maandje wat gewichten te heffen. Een sportief lichaam vereist een sportieve en gezonde levensstijl. Vind een trainingsfrequentie die jij persoonlijk kan aanhouden.

Reageren

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.