Medicine ball kopen: het juiste gewicht & type!


Een medicine ball is een zware trainingsbal en is een ideaal middel om je functionele training dat niveautje hoger te tillen. Werkelijk iedereen kan aan ermee aan de slag: van jong tot oud, van beginners of gevorderde trainers. De medicine ball training is ideaal als krachttraining, conditietraining, explosiviteitstraining, of zelfs revalidatie.

Medicine ball vs. fitnessbal vs. slam ball

Een medicine ball wordt vaak verward met een fitnessbal of slam ball. Het grote verschil is dat een medicine ball veel zwaarder, kleiner en steviger is dan een fitnessbal. Deze laatste is groot, gevuld met lucht, en gemaakt om op te liggen. Een medicine ball stuitert ook, in tegenstelling tot een slam ball die helemaal niet weerkaatst. Dat zorgt ervoor dat je met een medicine ball heel wat extra oefeningen kan doen. De eindsom: een zeer veelzijdige training!

Het ideale gewicht van je medicine ball

Enerzijds moet het gewicht van de medicine ball zwaar genoeg zijn om je beweging te vertragen, anderzijds mag het ook niet te zwaar zijn. Je moet namelijk je bewegingen nog steeds gecontroleerd, correct én volledig kunnen uitvoeren. Wanneer je de laatste 2 van de 10 herhalingen krampachtig moet uitvoeren heb je dus het verkeerde gewicht vast.

De meest verkochte medicine balls wegen 1 tot 10 kg. Idealiter start je met een lichte versie en bouw je het gewicht geleidelijk aan op. Dit overzicht helpt je op weg bij het kopen van je eerste medicine ball:

GEWICHT VOOR WIE?
3 kg
  • ideaal startgewicht voor beginners die de medicine ball gaan gebruiken voor core oefeningen, of armspieroefeningen.
5-6 kg
  • ideaal startgewicht voor gevorderden die de medicine ball gaan gebruiken voor core oefeningen of armspieroefeningen.
  • ideaal startgewicht voor beginners die de medicine ball gaan gebruiken voor beenspieroefeningen zoals squats & lunges.
  • ideaal startgewicht voor beginners én gevorderden die explosieve oefeningen gaan doen zoals: wall balls, ball tosses, …
8 kg of meer
  • ideaal voor gevorderden die de medicine ball gaan gebruiken voor beenspieroefeningen zoals squats & lunges, of explosieve oefeningen gaan doen zoals: wall balls, ball tosses, …
  • ideaal voor sterke gevorderden die de medicine ball gaan gebruiken voor core oefeningen of armspieroefeningen.

Bij twijfel neem je best een lichtere versie. Door de oefeningen trager en correct uit te voeren kan je de moeilijkheidsgraad nog altijd verhogen met eenzelfde gewicht!

Rubberen medicine ball of medicine ball met handgrepen?

Kort en bondig: de rubberen medicine ball zonder handgrepen is de beste en originele medicine ball. Doordat er geen handvaten zijn kan je meer oefeningen doen met de bal. In tegenstelling tot de bal met handgrepen kan je deze variant zonder problemen tegen muren laten kaatsen, heen en terug gooien naar je partner, … Bovendien vraagt deze bal zonder handgrepen ook meer druk en inspanning van je polsen, wat de training nog zo compleet maakt!

Bonuspunten: ga voor de old skool versie! Check zeker ook eens deze lederen medicine ballen.

De medicine ballen met handgrepen hebben natuurlijk ook hun nut. Deze zijn bijvoorbeeld uiterst geschikt voor oefeningen waarbij de bal in één hand vastgehouden moet worden. Ook de gewrichten worden minder zwaar belast dankzij de handgrepen, wat soms aan te raden is bij minder getrainde sporters of bij revalidatie. Kortom: kies voor een medicine ball met handgrepen als dit een handiger formaat is voor jouw work-out oefeningen, of wanneer je kiest voor wat extra comfort.

Good luck!
;-)

1 reactie

  1. yannik 14 February 2016

Reageren

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.