Hoe werk je aan een platte buik?


Als je dacht dat er een geheim recept bestaat voor een platte buik, dan moeten we je helaas teleurstellen. Niets is minder waar natuurlijk. Laten we het van bij het begin duidelijk stellen: een platte buik krijgen is hard werk, in het begin dan toch. Aanvankelijk vraagt het wel wat van je: andere eetgewoontes, meer gaan sporten, wat aanpassingen in je weekplanning… Verandering is nooit leuk. Maar na enkele weken zal je al snel merken dat al die aanpassingen niet meer zo vreemd gaan aanvoelen. Integendeel: een dagje niet sporten of ongezond eten zal vervelender zijn dan je denkt!

Getting there? Zo werk je aan een platte buik:

Stap 1: ken je lichaam. Wat kan je aan? En hoe ver is de weg die je te gaan hebt?

Het heeft geen zin om volop in te zetten op definiërende oefeningen voor je buikspieren als je lichaam dat niet aankan, of als je bijvoorbeeld nog heel wat vet voor je buik hebt zitten. Probeer in de eerste plaats conditie op te bouwen en je overtollige vet weg te trainen met een gezonde dosis cardio training.

Stap 2: stel een gezonde mix van buikspieroefeningen samen

Voldoende oefeningen en variatie in een training is sterk aan te raden! Focus hierbij niet teveel op kracht (bijvoorbeeld door extra gewichten vast te nemen), maar eerder op intensiteit en volhouding (bijvoorbeeld met langere sets en kortere rustpauzes). Probeer zeker 4 x per week zo’n 30 minuten te voorzien voor je training. En last but not least: vergeet deze buikspieroefeningen zeker niet af te wisselen met een stevige portie cardio training!

Stap 3: wees hard voor jezelf, of zorg ervoor dat anderen dat voor je kunnen zijn!

Zorg ervoor dat je vooruitgang boekt. Bij buikspieroefeningen doe je dat in de eerste plaats door je oefeningen correct uit te voeren: langzaam en met de juiste bewegingen. Weet je niet hoe je bepaalde oefeningen moet uitvoeren? Zoek dan zeker begeleiding bij een personal coach, een fitnessbegeleider, of gewoon in groepslessen.

Stel bij je oefeningen een aantal herhalingen voorop en streef ernaar je sets volledig uit te doen! Rusten doe je pas nadat je aan je aantal herhalingen zit. Beter nog: voorzie ook een beperkte tijd voor de je rustpauzes tussen oefeningen door. Rust bijvoorbeeld maximaal 30 seconden tussen sets van een bepaalde oefening, en rust maximaal anderhalve minuut tussen verschillende oefeningen.

Een gouden tip: durf jezelf wat sociale druk op te leggen! Engageer je in groep en ga samen met anderen trainen. Ga je toch alleen trainen, verschuil je dan niet in de donkerste hoek van de sportzaal, maar zorg ervoor dat mensen je zien. Hoe meer sociale druk, hoe meer tussentijds opgeven uit den boze is, hoe meer resultaat! Zorg dat je iets te bewijzen hebt… ;-)

Stap 4: let op je voeding!

Vermijd te veel vetten en opteer voor voedingstoffen die vet verbanden. Groenten en fruit zijn in dat geval je beste vrienden. Drink ook veel water! Dat zorgt er niet alleen voor dat je een vol gevoel krijgt, maar ook dat afvalstoffen vlotjes afgevoerd worden.

Ook suikers vermijd je best. Eiwitten daarentegen zijn meer dan welkom aangezien dit essentiële stoffen zijn voor een goed herstel van je spieren.

Tot slot nog een laatste give-away: eet ten laatste 2 à 3 uur voor je gaat slapen. Je lichaam vertraagt bij het slapen, waardoor de vertering en verwerking van afvalstoffen ook niet optimaal zullen gebeuren.

Stap 5: leef gezond!

Het kan zeker geen kwaad om je plannen eens ten rade te leggen bij een specialist: je dokter, diëtist, personal coach, … Zij kunnen je helpen deze stappen af te stemmen op jouw lichaam en op jouw levenswijze! Hoe persoonlijker je aanpak, hoe meer effect.

Probeer in ieder geval een gezond ritme te voorzien: zorg voor voldoende vrije tijd om stress te vermijden, slaap voldoende, …

Stap 6: hou vol!

Het duurt op zijn minst enkele weken voordat je de eerste resultaten zal zien. Probeer daarom zeker naar een trainingsritme & voedingswijze te zoeken die jij persoonlijk kan aanhouden. Beter een training minder per week, dan een week minder trainen!

Reageren

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.