Het verschil tussen crunches en sit-ups


Sit-ups en crunches worden vaak met elkaar verward. Desondanks zijn er toch duidelijke verschillen tussen beide oefeningen.

De beweging

Om te beginnen verschilt de uitgevoerde beweging bij beide buikspieroefeningen.

Bij crunches lig je op je rug met de knieën gebogen en de voeten plat op de grond. Daarna til je jouw hoofd en schouders van de grond tot je voelt dat de buikspieren opspannen en je onderrug naar beneden duwen. Plaats ofwel je handen losjes op de borst of met je vingertoppen tegen de oren. Let op dat je je schouders niet te hoog tilt, zo vermijd je een te bolle rug.

crunch
Bij sit-ups lig je ook op je rug met de knieën gebogen en de voeten op de grond. Je handen plaats je ook op je borst of tegen je oren. De beweging is echter anders: je buigt je hals naar voren en heft je hoofd, schouders én volledige rug, tot een volledige zithouding.
Sit-up

De gebruikte spieren

Bij beide oefeningen zijn de buikspieren uiteraard de meest getrainde spieren.

Crunches zijn geïsoleerde bewegingen. Dat wil zeggen dat enkel de buikspier belast wordt bij deze oefening. (slechts in lichtere mate worden de heupbuigspieren ook gebruikt)

Sit-ups vragen ook de hulp van andere stabiliserende spieren in de borst, rug, nek en heupen.

 

Veiligheidsoverwegingen voor het lichaam

Omdat sit-ups meerdere spiergroepen belasten kunnen deze oefeningen vrij zwaar zijn voor mensen met bijvoorbeeld rug- of nekklachten. In dat geval zijn deze personen beter af met crunches. Crunches zijn iets minder belastend en zijn doenbaar met kortere bewegingen.

Een veel voorkomende fout bij zowel crunches als sit-ups is om in eerste instantie de heupbuigspieren te gebruiken in plaats van de buikspieren. Dikwijls gebeurd dat wanneer men de schouders te veel of te snel naar omhoog wil brengen. Hierdoor wordt de onderrug echter zwaar belast met alle mogelijke gevolgen van dien… Let daarom steeds op je houding en op een correcte beweging waarbij je je rug niet té bol maakt!

Reageren

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.