Een goede fitnessmat of yogamat kopen


Een fitnessmat of yogamat heeft als doel je lichaam steun te geven tijdens verschillende oefeningen. Enerzijds wil je dat je fitnessmat of yogamat dik genoeg is om zacht aan te voelen. Anderzijds wil je ook dat de mat niet te diep doorzakt om op een stabiele ondergrond je evenwicht te kunnen houden.

Dit is waarop je best let…

De dikte van de fitnessmat of yogamat

Een standaard yogamat is meestal tussen de 4 mm en 6 mm dik. Dikkere matten dienen meestal voor yogasoorten waarbij meer ondersteuning gewenst is, zoals Bikram yoga, Ashtanga yoga en Power yoga. Ook een fitnessmat is meestal een stuk dikker. De dikte van de best verkochte fitnessmatjes ligt tussen 1 en 1,5 cm.

Note: stel jezelf de vraag waar je de mat wil gebruiken. Dient de mat alleen voor thuis, dan kan je gerust een iets dikkere en comfortabelere mat kopen. Moet je de mat regelmatig meenemen, dan is een mat van 1,5cm bijvoorbeeld veel te dik.

Veel belangrijker dan de dikte is echter de dichtheid van de mat. Een hoge dichtheid zorgt voor stabiliteit en comfort. Wij raden aan om zeker naar de beschrijving van de mat te kijken. Als de mat een hoge dichtheid heeft staat dat meestal ook expliciet vermeld.

Het materiaal van de yogamat of fitnessmat

De meeste yogamatten bestaan uit PVC. Een PVC mat van hoge kwaliteit kan wel 10 jaar meegaan en is bovendien zeer sterk en stroef. Wil je een mat die niet te dik is en toch een goede dichtheid heeft? Ga dan voor een PVC yogamat. Tip voor échte yogi: Manduka yogamatten staan bekend als DE beste yogamatten. Bekijk hier alle Manduka matten en hun prijzen op bol.com of lees hier alle voordelen van de Manduka yogamatten.

Een fitnessmat bestaat dan weer dikwijls uit rubber, polymeer of neopreen. Deze matten zijn doorgaans iets dikker dan de PVC yogamatten. Ideaal voor wat extra comfort, bijvoorbeeld om oefeningen op je knieën of ellebogen te doen. Ook wanneer je extra gewichtjes wil gebruiken is een fitnessmat uit rubbber dikwijls de betere oplossing.

 

Reageren

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.