Een foam roller kopen?


Het gebruik van een foam roller bij het sporten is relatief nieuw. Maar, ondanks dat foam rolling pas vrij recent bekend is bij het brede publiek zijn de – zeer – positieve resultaten ervan al meermaals wetenschappelijk aangetoond. Reden te meer om dringend eens zo’n foam roller in huis te halen!

 

Wat is een foam roller?

Een foam roller is een cilindervormig schuim dat bestaat in verschillende structuren. Het doel van zo’n roller is simpel: het effect nabootsen van een massagetechniek die al lang door fysiotherapeuten gebruikt wordt, namelijk de “myofascial release”.

Bij zo’n massage creëer je een bepaalde druk op stijve spieren en zogenaamde “trigger points”. Dat zijn knopen in de spieren waar je bewust of onbewust last van ondervindt. Door deze knoop wordt de spier verkort en is de doorbloeding van de spier niet optimaal. Het gevolg: spierpijn, een rem op je sportprestaties en/of een hogere kans op blessures.

 

Wat doet een foam roller?

Door een foam roller te gebruiken voor of na je trainingen zorg je ervoor dat knopen in de spieren verwijderd worden en je bloedsomloop gestimuleerd wordt. Het effect is eigenlijk hetzelfde als dat na een een lange massage, en dat gratis en voor niets!

Het resultaat van vaak foam rollen is een kleinere kans op last van stijve spieren, een betere lichaamshouding, en een kleinere kans op blessures. Je spieren kunnen beter herstellen en uiteindelijk beter presteren.

Verder is foam rolling ook ideaal voor je warming up. Je spieren worden hiermee goed losgemaakt.

 

Foam rolling voor sporters en niet-sporters

Zoals eerder vermeld is foam rolling een onderdeel van “self myfascial release”. Dit is dus een massagetechniek om de spanning op je spieren te verminderen. Een foam roller is dus niet alleen een oplossing voor (top)sporters die veel van hun lichaam eisen, maar ook voor mensen die minder bewegen doordat ze een kantoorjob hebben of juist veel staan. Voor hen kan een foam roller een oplossing betekenen door spieren in de nek, rug en onderrug los te krijgen en te houden.

 

Tips om een goede foam roller te kopen

Wil je een foam roller kopen, zorg dan dat je goed geïnformeerd bent. Er zijn verschillende maten met verschillende hardheden van het schuim.

Optie 1: zachte foam rollers

Een zachte foam roller is aangenaam voor het gevoel en daarom geschikt wanneer je de foam roller plant te gebruiken op gevoelige plaatsen zoals je scheenbeen, nek, … Deze foam rollers hebben doorgaans ook minder diepe groeven. Goede referenties zijn deze Gymstick foam roller en deze zachte Tunturi foam roller.

Optie 2: hardere foam rollers

Een harde foam roller is veelal een pak effectiever voor grotere spiergroepen zoals de benen, rug, schouders, …. Het gebruik van harder foam is wel wat gevoeliger voor je spieren, waardoor je hier en daar wat gezonde pijn kan voelen, maar dat is eigenlijk exact wat je wil bereiken. Harder foam zorgt ervoor dat je spierkoppen iets meer “massage” krijgen waardoor je uiteindelijk ook meer resultaat zal voelen.

“Hardere” Foam rollers hebben ook verschillende structuren of “matrixes”. Een beetje zoals de groeven in een autoband. Net zoals een fysiotherapeut verschillende delen van zijn hand gebruikt bij massages, kan je zo ook druk uitoefenen met verschillende delen van je foam roller. Kies daarom een foam roller met enerzijds duidelijke groeven, en anderzijds wat variatie in de groeven.

Onze topfavorieten onder de harde foam rollers zijn deze Trigger Point “The Grid” foam roller en deze Tunturi foam roller. De eerste is een absolute topper, de tweede zien we eerder als een instapversie van zeer behoorlijke kwaliteit.

Veel succes!

Reageren

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.