De kracht van suspension training


Trainen met de TRX® (Total-body Resistance eXercise) is een hype die ons door de atleten van de Navy Seals in de VS al grondig werd voorgedaan. Gelukkig hoef je helemaal geen afgetrainde militair te zijn om van deze tool gebruik te maken. Er zijn verschillende modellen in omloop, die eenvoudig in de woonkamer geïntroduceerd kunnen worden. Thuistraining is opnieuw hip, leuk en uitdagend!

Wat is suspension training?

Suspension training maakt gebruik van een eenvoudig ophangsysteem. Je traint op een instabiele ondergrond door steun van het lichaam in beweegbare riemen. Hierbij gebruik je de zwaartekracht en het eigen lichaamsgewicht als trainingsbelasting. Het voordeel is een grotere activatie van spieren waardoor je functioneler te werk gaat. De totale core wordt aangesproken. Zowel de spieren van buik, billen, rug, bekken, armen en benen dienen actief te zijn.

Waarom voor suspension training kiezen?

Een goede rompstabiliteit is noodzakelijk om optimaal te bewegen en sporten. Het stelt je in staat bepaalde posities te behouden tijdens het bewegen. Het resultaat is een efficiëntere krachtlevering zoals bij vele sporten vereist. Tijdens een workout met een suspension trainer oefen je zowel coördinatie, stabiliteit, mobiliteit, kracht en krachtuithouding.
De suspension trainer is enorm praktisch. Door gebruik van slechts één tool verspil je niet langer tijd aan de afstelling van ingewikkelde toestellen. Variatie in uitgangshouding laat je toe een volledig circuit te doorlopen. De moeilijkheidsgraad kan bepaald worden aan de hand van de inwerkingshoek van de zwaartekracht. Dit maakt suspension training toegankelijk voor iedereen.

Thuis trainen heeft vele voordelen. Zo verlies je al geen kostbare tijd die je anders besteedt op weg naar de gym. Ikzelf hang regelmatig na een lange werkdag nog in de riemen. Al is het maar voor een kwartiertje. Elke workout telt! Het systeem is makkelijk op te hangen aan een deur, optrekstang of zelfs een boom. Het handige opbergtasje zorgt ervoor dat je het overal kan meenemen, zelfs op reis. Ook combinatie met ander fitnessmateriaal (vb. fitball, stepbank) blijft mogelijk.

De suspension trainer kan ook eenvoudig gebruikt worden in de sportmedische praktijk. Het biedt als grootste voordeel dat eens de oefeningen door de patiënt/sporter gekend zijn, deze autonoom kan verder oefenen. Men kan gezamenlijk oefenen en de dosering toch individueel aanpassen. Aangezien bij elke oefening ook de core stability aangesproken wordt, dient de therapeut/trainer de houding van de patiënt/sporter steeds te corrigeren indien nodig.

Een suspension trainer kopen.

Heerser op de markt van de moderne suspensietraining is natuurlijk TRX® zelf. Er bestaan verscheidene modellen. Al dan niet voorzien van dvd’s en posters. Goedkopere versies zijn verkrijgbaar in sportwinkels of online. Deze Tunturi suspension trainer is een daar een degelijk voorbeeld van. Zelf schafte ik mij er eentje aan via een aanbieding in de Lidl. In de kinesitherapiepraktijk gebruik ik het Domyos model van Decathlon.

Tips:

  • Kies voor een suspension trainer met rubberen handvaten in plaats van handvaten uit foam. Deze laatste absorberen namelijk al het zweet en is in dit opzicht minder hygiënisch wanneer deze gebruikt wordt door meerdere personen. Bovendien zijn rubberen handvaten eenvoudig af te wassen.
  • Zorg ervoor dat er steeds een lusje zit tussen beide riemen. Deze laat immers een minieme beweging van beide riemen toe tijdens het oefenen en voorkomt overmatige verschuivingen.
  • Elk model dient het maximale belastbare gewicht aan te geven. Goedkopere modellen kunnen veiliger gemaakt worden door de bevestigingshaak te vervangen door een steviger model zoals bijvoorbeeld verkrijgbaar bij AS Adventure.

//

Keep hanging in there!

Reageren

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.